Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Takmičenje risara: Ako nije otac, onda je sin – Kujundžić i Juhas ponovno najbolji 

Danas je u Đurđinu na njivi pokraj crkve održana manifestacija »Takmičenje risara«, a tko će biti najbolji risarski par ove godine znalo se već na smotri risara, kada su se pojavili neprikosnoveni pobjednici Marinko Kujundžić i Ruža Juhas.

Istina, oni su i prvi uradio posao, te su njihove »krstine« bile »sadivene« (složene) još dok su drugi kosili. Kako je Kujundžić – ovog puta sin, rekao sve dok snaš Ruža mogla i htjela raditi za risara će imati jednog od Kujundžića, mene ili moga oca. A snaš Ruži nije smetala ni »zvizda« koja je upekla, pa kaže »Meni nije vruće, ja ovo volim raditi. Još sam i kruv ispekla za risarski ručak«, pohvalila se ova vrijedna žena.
Drugo mjesto ponijeli su mladi Zdenko Kujundžić i Jelena Vidaković Mukić, a treće mjesto Andrija Tumbas i Emera Poljaković. 
Uz spomenute risare, među natjecateljima su bili i risari iz: Đurđina, Tavankuta, Žednika, Subotica, Županje, Gornjih Hrgova, Mužlje, Crne Bare, Sente i Novog Orahova. 


Natjecalo se i u kuhanju tarane, te su i ovjde proglašeni oni najbolji, a tarana je »nestala« i u onim »manje dobrim« katlankama i kotlovima. Nagrada za najbolju taranu otišla u Sombor, i to u ruke kuharicama: Snežani Beretić i Kristini Vuković. Drugo mjesto pripalo je »Profesorima« Saši Milankoviću i Jadranki Ljubojević, a treće mjesto ponijeli su »Vatrogasci Tavankut« odnosno Pere Stantić i Joso Francišković. 

Ovom prilikom uručena je i zahvalnica Rozaliji Bajić, koja je proteklih 30 godina aktivna na ovoj manifestaciji. 
Uz već ustaljeni program koji su posjetitelji mogli vidjeti, poput pletenja uža, risarskog ručka,  starih strojeva, folklornog nastupa HKC »Bujevačko kolo«, štandova s rukotvorinama, fancima i promotivnim materijalom UBH »Dužijanca« radi vremenskih uvjeta izostala je dječja igra »Kasalisica«. Kompletan program prilagođen je visokim temperaturama, ali je kontinuitet održan. 

Na risarskom ručku, koji je kao i uvijek najposjećeniji dio dana poslužen je domaći kruv, slanina, kiselna (kiselo mlijeko), crni luk i crvena paprika, a sve to priprema UBH »Dužijanca« na »risarskom disnotoru«. »Sve što smo ponudili posjetiteljima za risarski ručak je zapravo ono što sami proizvedemo. Prije godinu dana smo stupili u vlasništvo ovog risarskog salaša i to nam olakšava sve pripreme i samu organizaciju. Planiramo tu izgraditi višenamjensku sjenicu i otkupiti još dio zemlje, kako bi mogli pozicionirati i druge objekte koji će biti u funkciji održavanja Takmičenja risara«, rekao je direktor UBH »Dužijanca« Marinko Piuković. 

»Manifestacija Takmičenje risara je postala svojevrsni brend, kao i sama Dužijanca koja je brend Bunjevačkih Hrvata na ovim prostorima. Ova manifestacija je daleko poznata, ne samo u našoj zemlji nego i u regionu. Osim pripadnika naše zajednice tu dolaze i pripadnici drugih zajednica i to čini veliko zajedništvo. Udruga Bunjevačkih Hrvata čini velike napore da se ova manifestacija, kao i sve druge održe u ovakvom broju i veličini. Na tome im čestitamo i Hrvatsko nacionalno vijeće će im i u buduće, u svim narednim događanjima pružiti podršku«, rekla je predsjednica IO HNV-a Karolina Bašić.

U ime Grada Subotice manifestaciji su nazočili član Gradskog vijeća Grada Subotice Srđan Samardžić, koji je i zvonom označio početak natjecanja, te članica Gradskog vijeća Grada Subotice zadužena za obrazovanje i kulturu Milanka Kostić. U ime Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici nazočio je konzul savjetnik Zdravko Vincelj, te predstavnici hrvatskih institucija, udruga i brojnih medija. 

Ovogodišnje »Takmičenje risara« održano je po 57. puta, a ovoga puta domaćini su bili Nada i Antun Skenderović.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika